KFG napló
Karinthy Frigyes Gimnázium
Arany János-szabadulószoba
info
„(…) a szoba egyáltalán nem tankönyvszagú, nem a magyardolgozatokból-érettségiről ismert feladatok köszönnek vissza, hanem rengeteg játékos ötlettel megfűszerezve kell számot adnunk tudásunkról.”
Lakatok, véres lepedő, képrejtvény, nyomozás…
A játékosok az Arany János Múzeumban annyira belemerülnek a költőóriás dolgozószobájának tanulmányozásába, hogy nem veszik észre, záróra van. A teremőr bezárja az ajtót, és távozik. 45 perc múlva meg fog szólalni a riasztó. Ráadásul más problémák is adódnak...

A sikeres szabaduláshoz nemcsak az Arany-művek ismerete, hanem leleményesség, kreativitás, valamint logikus gondolkodás is szükséges. A feladatok, kellékek kiválasztásánál ötvöztük a hagyományos és modern elemeket: titkosított dokumentumok, térkép, puzzledarabok, Zichy-illusztrációk, Ágnes asszony véres lepedője, walkie-talkie és még sok minden más várja a résztvevőket. A rejtvények minden egyes eleme Arany életművének fontos részleteibe avatja be a játékosokat.

Ajánlott olvasmányok
  • Arany János életrajza
  • Arany János-műveiből:
    • Versek: Letészem a lantot, Az örök zsidó, Epilógus, A rab gólya, Mindvégig, Ősszel, Kertben, A lejtőn
    • Balladák: Ágnes asszony, Vörös Rébék, Tengeri-hántás, Híd-avatás, Tetemre hívás
Helyszín
1183 Budapest, XVIII. kerület, Thököly u. 7. - a szabadulószoba a gimnázium "Keltető" nevű épületében található, amely az iskolával szemben, a Thököly utca túloldalán található. A zebrán óvatosan keljenek át!